tiistai 31. joulukuuta 2013

Vuosi vaihtuu - Joko taas? Ajatuksia kohta menneestä vuodesta

Uuden vuoden kunniaksi jouduin vaihtamaan nettiselainta. En tykkää yhtään, koska minun pitää taas opetella uusia asioita. Toisaalta onhan se niinkin, että niin kauan kuin on uutta opittavaa, on elossa. Se ei kai ole kovin paha asia.

Vuosi 2013 on nyt kalkkiviivoillaan. Silmäilen tässä blogikirjoituksessani päättyvän vuoden merkittävimpiä tapahtumia omalta kannaltani. On hyvä kirjoittaa nyt, kun ilotulitusraketit eivät vielä ryskä eikä niiden pauke häiritse keskittymistä. En pidä ilotulitusraketeista.

Vuoden 2013 alussa aloitin norjan kielen opiskelun tilaamalla oppikirjan ja siihen kuuluvan äänitteen. Opiskelin norjaa kevätlukukauden keskiviikkoisin, kun olin yksin kotona. Jotenkin se opiskeluintoaalto ei vain enää syyslukukaudella jaksanut kantaa. Tosin syksyllä menin takaisin Jyväskylän yliopistoon, josta olisi tarkoitus valmistua joskus. Nyt teen kirjallisuustieteen gradua omaksi ilokseni. Eikö se niin ole, että hullulla halvat huvit? Kirjallisuuden opiskeluun liittyen perustin uuden blogin, joka on ollut osasyy tämän norsun hiljaisuuteen.

Keilausta harrastan edelleenkin, ja uuden manuaalipyörätuolin ansiosta, tuloksetkin ovat parantuneet. Oma keilapallo oli kuluneen vuoden paras ostos. Keilaaminen on siis edelleenkin kivaa.

Kanteletta pitäisi soittaa enemmän. Toukokuussa soitin kansalaisopiston teatteriryhmän näytelmässä "Lumikko" itsesäveltämääni musiikkia viidellä kielellä ja niihin sopivilla viidellä sormella. Eräänä yönä, kun en saanut unta, ajattelin kanteleensoitostani valmiiksi runon, jonka sitten aamulla kirjoitin:



Seitsensorminen itkuvirsi



Kun ostin kanteleen

niin aloin aatteleen,

on siinä viisi kieltä

mulla viisi sormea.



Mä ensin innostuin,

mut sitten lannistuin.

On kaikki sormet kiinni

yhdes samas ranteessa.



No, sepä ärsyttää

ja melkein märsyttää,

ett’ säestys on hyvin hankalaa.



Vaikk’ joka sormelle

ja kielikorvalle

on oma kieli soiva suloinen,



niin musiikkia se

ei ole, jos ei ne

säestys ja sointi kohtaa milloinkaan.



Ei Sari Kaasinen

tai seitsensorminen

Chagall nyt mua voi

tässä opettaa.



Kas, vaikka sormia

ois täysi tusina,

niin samas’ kädes’ ne

nyt tuskin ketään palvelee.



Oi sormikirurgi

nyt näytä taitosi

ja nakkimakkaroista

toiseen käteen sormet tee!

(Sanottakoon, että aikanaan pyysin Sari Kaasiselta opastusta yksikätiseen soittoon, ja että Chagallilla ei suinkaan ollut seitsemää sormea, vaan "Seitsensorminen omakuva" on erään hänen maalauksensa nimi.)

Kesällä minäkin esiinnyin Kaustisella. Oli aika hienoa aloittaa Kaustisen Soittosalissa oma esiintymisvuoroni "alkusoitolla näytelmään 'Lumikko'". Muita kappaleita Kaustisella oli 'Ensimmäinen sävelmä' ja 'Niljakkeiden ynnä hyönteisten häätöloitsu', johon olin kirjoittanut tekstinkin, mutta koska minun ääneni on erittäin tehokas salintyhjentäjä, niin jätinpähän sen sitten laulamatta.

Siinäpä oli vuoden 2013 tärkeimmät tapahtumat. Olemme voineet hyvin. Tosin appeni kuoli elokuun lopussa, kun hänen aikansa oli tullut täyteen. Ehdimme kuitenkin hänet tavata vielä heinäkuussa, kun veljeni tarjosi meille kyydin Nivalaan.

Toivotan kaikille lukijoilleni onnellista vuotta 2014.

Uuden vuoden lupauksena pitäisi kai luvata kirjoittaa tähän blogiin enemmän kuin tämänvuotiset seitsemän kahdeksan blogikirjoitusta.




1 kommentti:

  1. Kiitos. Olipa mukava lukea. Elät monipuolisesti. Itse koen turhautumista, kun on niin paljon asioita, joihin pitäisi tarttua, eikä sitten saa aloitettua mitään. Mutta syksyllä tuli uusi kirja. Siitä olen iloinen. Onnellista uutta vuotta sinulle ja rakkaillesi! - Une

    VastaaPoista